Karitsa on arvollinen -laulu

Kristuksen sanoinkuvaamattoman suuresta merkityksestä ja suuruudesta kai kertoo sellainenkin asia, että kun hänestä on saanut tehdä jonkin uuden syvällisen ”löydön”, joka vakuuttaa, on varma ja turvallinen, joka antaa iloa ja levollisuutta, niin ennen pitkää käy niin, että tämän löydön ”alla”, syvemmällä Kristuksessa, löytyy uusia piirteitä, uusia hyvyyden ja rakkauden piireittä, jotka jälleen antavat syvintä mahdollista iloa ja turvaa ja kiitollisuutta sielulle. Näin jatkuu niin, että aina kun luulee tulleensa lähelle ”pohjaa”, avautuu ennemmin tai myöhemmin taas uusia syviä riemullisia totuuksia Kristusta. Kun Kristus näin saa kasvaa ja luottamus häneen lisääntyä, kiitollisuus häntä kohtaan kasvaa hiljaa itsestään.

Taivaassa Kristuksen suuruus ja merkittävyys on sitten kaiken puheen aihe ja kaikkien laulujen aihe. Ilmestyskirjasta välittyy sellainen Kristus-keskeisyys ja suunnattoman täydellinen kiitollisuus Kristusta kohtaan, että kaikki maallinen kiitos jää vähäiseksi. Mutta jo täällä me saatamme aavistaa, minkälaiset ovat laulut ja niiden sanat ja aiheet, kun taivaan eri joukot ja perille päässeet kahleista vapaina ilmaisevat sen, mikä on suurimmista asioista ylivertaisesti suurinta heidän mielessään perillä Jumala luona. Taivaaseen tulleet tietävät, mikä on Kristuksen asema. Johannes kirjoittaa:

”Tämän jälkeen näin suuren kansanjoukon, niin suuren, ettei kukaan kyennyt sitä
laskemaan. Siinä oli ihmisiä kaikista maista, kaikista kansoista ja heimoista, ja
he puhuivat kaikkia kieliä. He seisoivat valtaistuimen ja Karitsan edessä yllään
valkeat vaatteet – – ja huusivat kovalla äänellä: ’Pelastuksen tuo meidän Jumalamme,
hän, joka istuu valtaistuimella, hän ja Karitsa!’”

Kun puheeksi tuli se, keitä tässä suuressa sisään virtaavassa valkopukuisessa joukossa oli, vei vastaus Kristukseen ja hänen kuolemaansa ja lunastukseen ja armoon: ”Nämä – – ovat pesseet vaatteensa ja valkaisseet ne Karitsan veressä. Sen tähden he ovat Jumalan valtaistuimen edessä…”

He lauloivat Kristukselle Johanneksen mukaan näin: ”Sinä (Kristus) olet arvollinen ottamaan kirjan ja avaamaan sen sinetit, sillä sinut on teurastettu, olet verelläsi ostanut Jumalalle ihmisiä kaikista heimoista, kaikista kielistä, kansoista ja maista.”

Alla on linkki musiikkivideoon, jota toivon Sinun voivan kuunnella. Se antaa minusta aavistuksia siitä, minkälaista on kaikkien pyhien kanssa kerran laulaa taivaassa Karitsalle. Laulun sanat ovat tässä:

Hear the cries of the shackled from the onset of time,
For the chains of defeat theres no key.
See the tears of the broken, the cries of the slaves:
Is there no one worthy to set us free?

Then the crying is stilled as the chorus rings out,
The shackled released from their chains.
And thousands of voices are swelling the song:
Worthy the Lamb that was slain.

Worthy, worthy,
Worthy the Lamb that was slain (x2)

Then all the archangels, the saints of all time,
Holding their crowns in their hands,
Fall down before Him joining the song:

Worthy, worthy the Lamb!

Worthy, worthy,
Worthy the Lamb that was slain (x2)
Praise Him, praise Him,
Praise the Lamb that was slain (x2)

Arvollinen on teurastettu Karitsa. Niin. Tätä herrnhutilaissävyistä Kristus-keskeistä laulua kuunnellessa tulee mieleen Martti Lutherin kokemus ja opetus siitä, että evankeliumin julistamisen jälkeen ei ole mitään, joka virvoittaisi ja hoitaisi ahdistettuja sieluja enemmän kuin musiikki ja laulu Kristuksesta. Sattuvasti eräs lauluillassa mukana ollut totesi: ”I want to go to heaven and sing with the saints, Worthy is the Lamb that was slain!” Siinä on suuri tavoite: Päästä lunastajansa luo kiittämään häntä laululla ”Karitsa, joka on teurastettu, on arvollinen”. -Kunpa pääsisimme kaikki mukaan!

Musiikkivideo on tallennettu lauluillassa, jollaisia herrnhutilaisen herätyksen kristityt aikoinaan järjestivät kotipaikkakunnillaan kerran viikossa. Puheita ei juuri pidetty vaan sanoma välitettiin laulujen sanoilla. Uskovat lauloivat silloin yhdessä ja samalla toinen toisilleen yhteisestä Vapahtajastaan.

Bill Geither, jolle hengellinen laulu on ollut elämäntehtävä, on syntynyt 1936. Hän täyttää, jHs. ensi vuonna 80 vuotta. Hän ja hänen vaimonsa Gloria ovat sanoittaneet, säveltäneet ja sovittaneet suuren määrän hengellisiä lauluja aina 1950-luvulta lähtien. Laulut ammentavat paljon ns. USA:n etelän baptistien hengellisestä sanomasta. Vuoteen 2012 mennessä pariskunta oli sanoittanut ja säveltänyt yhteensä 700 laulua. Enimmäkseen he ovat olleet runkona triossa, jossa puolisoiden lisäksi kolmas laulaja on vuosien varrella vaihdellut. https://youtu.be/Dl6fU9p8Ptc

Per-Olof


One thought on “Karitsa on arvollinen -laulu

  1. Kiitos! Pidin kovasti kirjoituksesta ja laulusta.Ja kirjoitus puhutteli minua,niin paljon samaa ollut sydämmellä.
    Muutkin kirjoitukset antaneet uusia näkökulmia ja siunanneet, kiitos! Runsasta siunausta!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s