Entä Syyrian kristityt?

Syyriassa presidentti Bashar Al-Assadia vastaan noustiin ns. arabikevään aikana 2011. Kapinan aloittaneet nimittivät itseään Vapaan Syyrian armeijaksi. Länsimaissa tätä armeijaa pidetiin ja pidetään ”maltillisena islamilaisena voimana” ja varsinkin USA ryhtyi tukemaan tätä kapinallisten armeijaa. Kapinallisten tavoin alkoivat jotkin muutkin ryhmät taistella presidentti Assadille uskollisten Syyrian valtion puolustusvoimia vastaan. Kapinoivien ryhmien määrän arvellaan nyt olevan yli 20. Niiden keskinäiset välit vaihtelevat höllistä liitoista keskenään taisteleviin heimosuhteisiin.
Syyrialainen kko ennen ja nyt isisn lipun alla 15   Pako Perhe matkalla sotaa pakoon 2015

Kuvassa syyrialainen kirkko ennen sisällissotaa ja nyt kun kirkonkellot on poistettu ja katolla ollut risti on vaihdettu ISIS:n lippuun. – Toisessa kuvassa nuori perhe on lähtenyt kuolemanuhkaa pakoon niin kuin Joosef ja Maria aikanaan, mutta kuvan perhe on matkalla Syyriasta löytääkseen turvan Euroopassa.

Kristittyjä Syyriassa oli sisällissodan alkaessa noin 1,4 miljoonaa eli 6-7 % maan alun pitäen 23 miljoonasta asukkaasta. Kristittyjen osuus koko väestöstä oli kasvussa vuoteen 2011 saakka. Syyrian väkiluku kasvoi noin 2,5 % vuodessa ja kristittyjen luku kasvoi vuosittain noin 5 %.

Kristityt ovat unohdettu osapuoli Syyrian katastrofissa. Jo kapinoinnin alkuvaiheessa (heinäkuussa 2011) he ilmaisivat avoimesti, että he eivät liity presidentti Assadin vastustajiin. Yhtenä syynä kristityt kertoivat, että he silminnäkijöinä tiesivät, että Assad ei ollut käyttänyt voimakeinoja rauhanomaisia mielenosoituksia vastaan, jotka levisivät Libyasta ja Egyptistä Syyriaan. Sen sijaan hallinto käytti voimaa aseistautuneita muslimijoukkoja vastaan, joiden mukana toimivat myös ulkomailta tulleet aktiiviset muslimit.

Syyrian kristillisyyden juuret ulottuvat ensimmäiselle vuosisadalle. Paavali kohtasi Jeesuksen matkallaan Syyrian Damaskoon (Apt. 9:1-9). Apostolien tekojen mukaan uskoon tulleet syyrialaiset perustivat ensimmäisen kristillisen seurakunnan Jerusalemin ulkopuolella. Siellä Jeesuksen opetuslapsia alettiin ensimmäisen kerran kutsua ”kristityiksi” (Apt. 11:26).

Nyky-Syyrian kristityillä on pitkä rauhan aika takanaan. Presidentti Assadin isä Hafez al-Assad hallitsi Syyriaa 29 vuotta kovalla otteella, mutta kristittyjä suojellen. Samaa myötätuntoa syyrialaiskristityt kokevat saaneensa maan nykyiseltä presidentiltä. Kantansa perusteluna he esittivät 2011 sen, että seurakuntien toiminta oli saanut jatkua eivätkä viranomaiset estäneet seurakuntia kasvamasta. Tämänkaltaisista syistä Syyriassa kristityillä on mielestään ollut vapaus elää ja toimia.

Syyrialaiskristityt pitivät Syyriaa uskonnollisena keitaana Lähi- ja Keski-idän alueella, varsinkin verrattuna Iraniin, Irakiin ja Saudi-Arabiaan. Hallitus antoi kirkkojen toimia, salli niissä saarnaamisen, opetuksen, evankelioinnin, uskonnollisen kirjallisuuden julkaisemisen ja levittämisen. Kristityt saivat opiskelupaikkoja siinä missä muutkin ja työpaikkoja ilman syrjintää. Kaikki ei ollut auvoista mutta kristityt vertasivat olojaan Syyrian naapurimaissa elävien oloihin ja silloin tilanne vaikutti hyvältä.

Syyrian kristityt perustelivat presidenttinsä ja maansa johdon tukemista silläkin, että hallinnon vastustajat olivat sellaisia muslimiryhmiä, jotka eivät halunneet elää rinnakkain kristittyjen kansa. Jos hallitus vaihtuisi kapinallisten toivomalla tavalla, kristityt uskoivat olevansa ensimmäisiä, joita alettaisiin vainota. He vetosivat siksi muiden maiden kristittyjen apuun, jotta Syyriassa ei kristityille kävisi niin kuin Irakissa, mistä vainojen vuoksi oli paennut noin 500 000 kristittyä Syyriaan.

PS. Näyttöruudun oikeassa alakulmassa on pieni merkki ”+Seuraa”. Jos klikkaat sitä, sinulle avautuu mahdollisuus tilata omaan sähköpostiisi lyhyitä tiedonantoja joissa kerrotaan, kun näille sivuille on lisätty uusi artikkeli. Taukoja minulle nimittäin voi tulla varsinkin kiireellisempinä aikoina joten säännölliseen kirjoittamiseen en pysty. Jos tilaat email-ilmoitukset, sinun ei ole tarpeen käydä täällä tarkastelemassa tilannetta. Toivottavasti tästä palvelusta on sinulle apua.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s