Ajatuksia muuttoliikkeestä

Vauva syntyi Bagdadissa 20.9. Kuva perheestä Kroatiassa rj.

Tässä tänään tuoreessa kuvassa on Irakista paennut perhe, joka odottaa junaa Tovarnikin asemalla Kroatiassa. Vauva syntyi Bagdadissa elokuun 20. päivänä, siis 40 päivää sitten.

Pian lapsen syntymän jälkeen perhe lähti pakomatkalle ja tänään he olivat päässeet Kroatiaan asti. Monet perheet lähtevät pommitusten ja puutteen tähden Lähi- ja Keski-idän maista ja luultavasti paljolti siinä toivossa, että perheiden lapset saisivat turvatumman elämän ja Euroopassa.

Kotien jättämisen syyt lienevät hyvin pitkälle samanlaiset nyt kuin ne, joiden tähden monet suomalaiset lähettivät sodan aikana lapsiaan pakoon Ruotsiin. Lapsille toivottiin paremman elämän puitteita. Ruotsi oli silloin monelle suomalaiselle kutakuinkin samassa asemassa kuin Eurooppa nyt on Lähi- ja Keski-idän ihmiselle. Tilastojen mukaan Suomesta muutti Ruotsiin sodan jälkeisinä vuosikymmeninä (vuoden 1945 jälkeen) noin 540 000 henkeä.

Ruotsalaiset näyttävät säilyttäneen sodanjälkeisen avoimuuden maahanmuuttajia kohtaan. Ruotsi on tällä hetkellä ainoa maa Euroopassa, jossa enemmistö kansalaisista toivottaa pakolaiset tervetulleiksi.

Toivottavasti kuvan irakilaisperhe löytää Euroopasta maan, joka ottaa vanhemmat ja lapset vastaan niin kuin ruotsalaiset ottivat suomalaisia vastaan menneinä vuosina. Helppoa ei ruotsalaisilla aina ollut vieraan kansan kanssa (”en finne igen”) eivätkä suomalaisetkaan aina olleet tyytyväisiä ruotsalaisiin. Mutta tällaisia ihmisten suuria muuttoliikkeitä on tapahtunut halki historian ja elämä on jotenkin silti jatkunut. Joskus suuret muuttoliikeet ovat olleet kuin Jumalan rangaistuksia kansoille ja toisinaan ne ovat olleet ihmisten herättäjiä ja siunauksen välineitä Jumalan käytössä. Mikä lienee tämän kansainvaelluksen tarkoitus ja hedelmä?


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s